Veelgestelde vragen
Hoe maak je die mooie tekeningen op je brood?
Dit is één van m'n favoriete onderdelen van het desembrood bakken. Dit noemen we 'scoring', in het Nederlands iets als 'insnijden'. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar zo beïnvloed je je deeg ook. Want door de ovenwarmte gaat het brood verder rijzen en zal het ergens openbarsten. Door ergens alvast wat in te snijden, zorg je ervoor dat het brood dáár openbarst, want dit zal op een zwakkere plek gebeuren.
Maar omdat het handwerk is is dit een leuk onderdeel voor creatieve mensen zoals ik. Want de mogelijkheden zijn onbeperkt en als bakster kan je hier dus ook je 'handtekening' kwijt. Wil je je brood cadeau geven aan iemand en heb je een speciale wens qua versiering? Geef het aan me door en ik ga kijken wat mogelijk is. Maar, het blijft een natuurproduct en de natuur is niet altijd gehoorzaam aan ons als mens.
Kan ik het brood ook invriezen?
Jazeker! Of in z'n geheel, of in plakken. Als je hem in z'n geheel invriest, dan kan je hem na ontdooien een klein beetje nat maken met je handen en dan een paar minuutjes in een hete oven krokant bakken (bijv. 5 minuutjes op 230 graden Celcius). Als je liever je brood in sneetjes invriest, dan kan dat in porties óf tussen de sneetjes een stukje bakpapier. Zo plakt het niet tegen elkaar en kan je eenvoudig een boterham uit de vriezer halen.
Is er een verschil tussen 'desem' en 'zuurdesem'?
Nee hoor, het is hetzelfde. Sommigen vinden alleen 'zuurdesem' zo zuur klinken, maar wist je dat desembrood helemaal niet zo zuur hoeft te smaken? Ik hoor vaak van mijn klanten dat mijn brood helemaal niet zo zuur is. Dit kan je op verschillende manieren voorkomen, of als je ervan houdt juist versterken. Bijv. hoelang je je brood laat rijzen, hoelang buiten of binnen de koelkast, hoeveel desem je aan je deeg toevoegt, enz.
